Bemutatkozás

Tóthné Haris Katalin vagyok, 1985-ben pszichológus és középiskolai pszichológia szakos tanárként végeztem Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen. Pedagógiai szakpszichológus diplomát 1990-ben Budapesten szereztem, az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetemen. 2008-tól vagyok gyermekvédelmi szakértő.

Az eltelt évek alatt a pszichológus-hivatás több területén szereztem szakmai tapasztalatokat a gyermekvédelemben - gyermekotthonok, Gyermekvédelmi Központ, a közoktatásban - Nevelési Tanácsadó, Képességvizsgáló Szakértői Bizottság, óvodák, iskolák, középiskolák, pedagógus-képzések.

Ebből kifolyólag az esetek színes spektrumával és a korosztályok széles körével találkoztam munkám során.  Személyiségemből eredően főként a fiatalabb korosztályok, a gyermekek, a kamaszok és a fiatal felnőttek állnak hozzám közelebb, azonban rendszer-szemléletű megközelítésemből fakadóan az őket körülvevő közeggel - szülők, csoportok, pedagógusok - való összedolgozás elengedhetetlen feltétele diagnosztikus és tanácsadó munkámnak.

Minden hivatást, szakmát hosszú éveken keresztül oktatják nekünk, a szülői hivatás rögös vagy kissé göröngyös útját azonban mindenkinek saját magának kell végig járni. Előfordulhatnak elakadások, tanácstalanságok, melyek feloldásban tudok szakmai segítséget nyújtani. A szülővé válás a gyermekáldással kezdődik, ekkor alapozódik meg a szülő-gyermek kapcsolat. Ezért munkám speciális területe a kismamák és kispapák felkészítése a családi életre.

Nyitott vagyok az esetek alternatív terápiás megközelítésére, kezelésére. Hiszem, hogy ötvözni lehet a hagyományos pszichológiai módszereket és a „new age” vívmányait, technológiáját. Több éves szakmai tapasztalatom és a saját élményként is átélt, illetve tanult terápiás módszerek - relaxáció, családterápia, pszichodráma, imagináció, szenzoros terápia, mentális komputertechnika alkalmazása - alapján pszichológusi szemléletmódom holiszikus (módszerek ötvözése).

Hivatásommal egyenrangú szerepet tölt be életemben a család. A gyermeknevelés során szerzett gyakorlati tapasztalataim és az elméleti ismeretek szerves egészet képeznek, segítve mindennapi munkámat.

Szakmai múltamhoz, jelenemhez hozzátartozik a felnőttképzés – nevelőszülők, örökbefogadó szülők, pedagógusok, védőnők számára gyakorlat, illetve tapasztalat orientált ismeret átadás. 

Végül szeretnék megosztani Önökkel két gondolatot, melyek útmutatóul szolgálhatnak minden problémával küzdő személy számára:

„Ha mindig azt teszted, amit mindig is tettél,
akkor azt kapod, amit mindig is kaptál.
Ha az, amit teszel, nem működik,
tégy valami mást”

                                   (ismeretlen)

"Istenem, adj nekem
Nyugalmat, hogy elfogadjam, amit nem tudok megváltoztatni,
Bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, s
Bölcsességet, hogy elmondjam a kettő közötti különbséget.”

                                                          (Virginia Satir)